Oprema in vozila

V našem društvu se zavedamo, da je poleg odlično usposobljenih operativnih članov, treba imeti tudi sodobno zaščitno in reševalno opremo. Društvo se je od vsega začetka prizadevalo, da je bilo čim bolje tehnično opremljeno.  Le tako smo lahko pri posredovanju ob nesrečah kar se da učinkoviti.

Že leta 1902 je društvo pridobilo ročno batno črpalko, ki jo je gonilo osem ljudi. Opremljena je bila s podvozjem, da sta jo lahko vlekla dva konja. Prodana je bila po letu 1950.

Vprega z motorno brizgalno

Vprega z motorno brizgalno

Prvo  motorno brizgalno je društvo kupilo leta 1932. Izdelala jo je Strojna tovarna in livarna d. d. Ljubljana. Po domače so jo imenovali Zupanova. Prečrpala je lahko do 600 litrov vode na minuto. V uporabi je bila do leta 1969, ko se je nepopravljivo pokvarila. Je restavrirana in razstavljena v garaži našega gasilskega doma.

Botri prvega gasilskega vozila

Botri prvega gasilskega vozila

Leta 1969 jo je zamenjala nova motorna brizgalna Rosenbauer Automatic-75 VW. V uporabi je še danes, saj dobro služi svojemu namenu. Pri osmih barih tlaka lahko prečrpa 800 l vode v minuti. Sestavljena je iz črpalke in motorja. Črpalka je dvostopenjska v aluminijastem ohišju z vhodno odprtino f 110 mm in dvema izhodoma f 75 mm. Vgrajeno ima tudi avtomatsko batno sesalno napravo za izsesavanje zraka iz črpalke. Največja višina črpanja je 7,5 metra. Maksimalni tlak je 16 barov. Poganja jo zračno hlajeni industrijski volkswagnov motor tip 122. Težka je 190 kg in se nahaja v vozilu Zastava. Prvo gasilsko vozilo je društvo kupilo leta 1970, in sicer kombi IMV 1600. Leta 1979 mu je bila dodana prikolica za motorno brizgalno, da je bilo več prostora za prevoz posadke. Od leta 1983 se je uporabljal za prevoz moštva. V uporabi je bil do leta 1994, ko je bil prodan.

Cisterna CREINA kapacitete 3200 l vode je obogatila društvo leta 1987. Vgrajeno je imela mono (polžasto) črpalko. Čas je pokazal, da operativno ne ustreza zahtevam na intervencijah, zato je bila leta 2000 prodana.

Marcedes

Marcedes

Leta 1994 smo kupili rabljeno šasijo kamiona Marcedes FAP 12/16, ki je bila izdelana leta 1984. Nato je dve leti potekala nadgradnja. Vozilo je imelo cisterno kapacitete 4200 litrov, črpalko Rosenbauer NH 20 ter štiri ločene prostore. Tu so bile shranjene cevi, izolirni dihalni aparati ter ostalo orodje. Na strehi je bil zaboj z orodjem ter pnevmatski stolp za razsvetljavo. Svojemu namenu smo društveno prvo gasilsko vozilo s cisterno predali leta 1996. Prodano je bilo leta 2012, ko smo dobili novo.

Renault Master

Dolgoletna želja po vozilu za prevoz moštva se nam je uresničila leta 2004. Takrat smo kupili kombinirano vozilo Renault Master, ki ima poleg šoferja, prostora še za 8 oseb. Nadgradnjo je izdelalo podjetje Premier Adria d. o. o. Pokazalo se je, da pomeni veliko dodano vrednost ne le našemu društvu, temveč tudi ostalim društvom in krajanom Krajevne skupnosti Ribno.

Danes imamo tri vozila, in sicer GVM-1, GVV-2 ter GVC-24/50.